Verwerking

Verwerking

Alvorens geschikt te zijn om als vloerdeel voor een planken vloer te worden gebruikt, dient het ruwe hout na binnenkomst eerst nog een aantal controles en bewerkingen te ondergaan. Deze controles en bewerkingen worden uitgevoerd in een aantal stappen die onderstaand worden toegelicht.

Vocht meten

Het ruwe hout dat door ons wordt ingekocht in binnen- en buitenland wordt allereerst gecontroleerd op kwaliteit en vochtigheid. Hier wordt o.a. bepaald of een partij eerst nog moet worden gedroogd in onze droogkamer. Te vochtig hout is nog niet geschikt om verder te bewerken en te leggen, aangezien het dan kan gaan werken.

Voorschaven

Het ruwe hout wordt vierzijdig voorgeschaafd (gekalibreerd), zodat we de mooiste zijde van de plank kunnen zien, die later het aanzicht van de vloer vormt.

Profileren

Het voorgeschaafde hout wordt geprofileerd tot vloerdeel. Groef en mes aan langse zijden en spanningsgroeven aan onderzijde. De delen worden meteen op lengte gesorteerd en gecontroleerd op gebreken. Hierna worden de delen nagekort en voorzien van groef en mes op de kopse kanten.

Schuren

Als laatste fase van de bewerking worden de vloerdelen geschuurd en vindt er wederom een controle plaats op eventuele gebreken.

Alleen door zorgvuldig al deze stappen te doorlopen kunnen wij de hoge kwaliteit van onze vloerdelen garanderen.